Kyjev chce do konce roku uzavřít s Moskvou novou smlouvu o plynu

19.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. prosince (ČTK) - Ukrajina chce do konce roku uzavřít s Ruskem novou smlouvu o dodávkách plynu, která bude pro Kyjev výhodnější než ta současná. Dnes to prohlásil ukrajinský premiér Mykola Azarov, který je na návštěvě Prahy.

"Během několika dní najdeme kompromisní řešení," prohlásil o očekávané dohodě Azarov, který se v Praze sešel s premiérem Petrem Nečasem. Dodal, že Ukrajina by chtěla do nového roku vykročit již s novou smlouvou.

Azarov mimo jiné řekl, že Ukrajina v posledních dnech zintenzivnila jednání s Ruskem ohledně cen za tuto surovinu. Jde podle něj o velmi komplikovaný proces. Připomněl, že smlouva uzavřená v roce 2009 je velmi nevyvážená a Ukrajina platí za plyn vyšší ceny než evropské státy jako Německo.

V říjnu odsoudil kyjevský soud expremiérku Juliji Tymošenkovou na sedm let do vězení za údajné škody, které státu způsobila uzavřením nevýhodné plynové smlouvy s Ruskem. Proces vyvolal silné protesty ukrajinské opozice a západních vlád, které obviňují ukrajinský režim ze zneužívání justice k politickým cílům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK