Nejpopulárnějším zaměstnaneckým benefitem je pátý týden dovolené

19.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. února (ČTK) - Nejpopulárnějším zaměstnaneckým benefitem v ČR je pátý týden dovolené. Na druhém místě se v letošním ročníku tradiční studie poradenské firmy PwC PayWell umístily stravenky. Následují občerstvení na pracovišti a penzijní připojištění. Novým trendem jsou benefity, které mají zaměstnancům usnadnit skloubení práce a péče o děti, například příspěvek na školné, chůvu či jesle.

"Zaměstnanci oceňují zejména takové benefity, z nichž mají hmatatelný užitek. Novým trendem poslední doby jsou výhody, které pracujícím rodičům umožní nevzdávat se kariéry, a zároveň velká flexibilita poskytovaných benefitů," uvedl ředitel v oddělení poradenství pro řízení lidských zdrojů PwC ČR Andrew Krenek

Nárok na pět týdnů dovolené mají zaměstnanci 82 procent firem. Pětitýdenní dovolenou nabízejí zejména farmaceutické firmy, finanční instituce, včetně pojišťoven, společnosti v oblasti chemického průmyslu, v sektoru logistiky či rychloobrátkového zboží. Hromadné čerpání dovolené využívá 21 procent společností a průměrná délka hromadné dovolené je deset dní.

Stravenky poskytuje svým zaměstnancům 76 procent společností. Hodnota jedné stravenky na den dosahuje v průměru 75 Kč. Firmy, které mají vlastní stravovací zařízení, přispívají v průměru 46 korunami. Vlastní stravovací zařízení mají nejčastěji logistické společnosti a průmyslové podniky.

Penzijní připojištění patří stále mezi nejčastěji poskytované finanční výhody. Svým zaměstnancům jej nabízí 72 procent zaměstnavatelů. Stále více z nich usiluje o to, aby se zaměstnanci na tomto benefitu podíleli svými příspěvky. Tento rostoucí trend vychází ze snahy zaměstnavatelů angažovat zaměstnance do poskytovaných výhod, a maximálně tak zajistit, že benefity, které dostávají, opravdu chtějí a využívají. Zatímco v loňském roce vyžadovalo příspěvek ze strany zaměstnance 29 procent společností, letos jej chce 62 procent.

Firmy přispívají na penzijní připojištění měsíčně v průměru 1730 Kč vrcholovému managementu, 740 Kč střednímu managementu a 600 Kč ostatním zaměstnancům. Tento příspěvek využije v průměru 65 procent zaměstnanců.

Systém cafeteria, čili volitelné zaměstnanecké výhody, provozuje téměř třetina společností v ČR. Zaměstnanci si mohou vybírat z mnoha benefitů, téměř v žádné firmě mezi nimi nechybí příspěvek na sportovní vyžití, kulturní akce a rekreaci. O oblíbenosti systému volitelných výhod mezi zaměstnanci svědčí i fakt, že zaměstnanci v rámci systému cafeteria v průměru vyčerpají 99 procent rozpočtu.

Studie PayWell 2011 je mzdový průzkum, který mapuje trendy základních a celkových mezd včetně poskytovaných zaměstnaneckých benefitů v České republice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK