Pražská burza na rozdíl od hlavních trhů klesla kvůli Erste Bank

19.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. prosince (ČTK) - Pražská burza na počátku týdne na rozdíl od hlavních evropských trhů oslabila. Závěrečný hlavní index PX ztratil 0,46 procenta na 852,8 bodu, zejména kvůli oslabení akcií rakouské Erste Group Bank o téměř pět procent. Nejlépe se naopak dařilo akciím Komerční banky, vyplývá z výsledků.

Hlavní akciové indexy podle Josefa Němého z Komerční banky dnes při poměrné klidném obchodování a absenci důležitých zpráv mírně rostly. Nejvíce se dařilo sektorům farmacie a zboží běžné spotřeby nebo automobilkám, klesaly naopak telekomunikační akcie.

Pražská burza podle Němého oslabila hlavně kvůli propadu cenných papírů Erste Bank, který způsobilo oznámení o vydání čtyř milionů nových akcií za účelem financování dalšího zvýšení svého podílu v rumunské bance BCR. Titul uzavíral slabší o 4,68 procenta na 303,80 koruny.

Akcie druhého bankovního titulu, Komerční banky, naopak posílily nejvíce, a to o 1,13 procenta na 3135 koruny.

Ostatní velké emise si připsaly menší zisky. Akcie elektrárenské společnosti ČEZ stouply o 0,94 procenta na 753 korun. "Akcie ČEZ tak nestáhla dolů zpráva o pozastavení prodeje turecké společnosti Akenerji, kterou ČEZ ze 75 procent ovládá rovným dílem s tureckým partnerem Akkök," uvedl Josef Kohout z Patria Finance.

Cenné papíry mobilního operátora Telefóniky si připsaly 0,64 procenta na 375 korun. Během dne se podle Němého nejvíce dařilo akciím sítě autobazarů AAA Auto, které i přes absenci nových zpráv zpevnily o 5,5 procenta, v závěru obchodování ale spadly až na svůj páteční kurz 16,50 Kč.

Objem transakcí v systému pro nejvíce obchodované akcie SPAD dnes dosáhl téměř 848 milionu korun. Zůstal tak hluboko pod dlouhodobým průměrem, na trhu se neobjevily žádné nové kurzotvorné zprávy, které by dokázaly zdejší stojaté vody rozpohybovat, podotkl Kohout.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK