Reuters: Británie nepodpoří půjčku pro MMF určenou k řešení krize

19.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Brusel 19. prosince (ČTK) - Britský ministr financí George Osborne nepodpoří žádný plán Evropské unie, který by počítal s poskytnutím půjčky Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) pouze za účelem řešení současné dluhové krize v eurozóně. Osborne to podle zdrojů agentury Reuters řekl kolegům z EU, kteří k tomuto návrhu uspořádali telekonferenci. Z té zatím žádný oficiální výstup není.

"My jsme jasně říkali, že nepřispějeme," řekl jeden ze zdrojů. Druhý pak dodal, že k "těm 200 miliardám" není žádná dohoda. Narážel tak na nedávnou dohodu, která předpokládá, že členské země eurozóny by k půjčce pro MMF přispěly částkou 150 miliard eur, zatímco zbylí členové Evropské unie by k půjčce přispěly částkou 50 miliard eur.

Telekonference ministrů financí EU začala kolem 15:30 a zřejmě se protáhne. Vedle posílení zdrojů MMF ministři jednají také o podrobnostech k Evropskému stabilizačnímu mechanismu (ESM). Ten by měl proti původním plánům začít platit už v polovině příštího roku. Jeho dřívější zprovoznění má především pomoci uklidnit finanční trhy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK