Japonské akcie mírně oživily, dluhová krize nutí k opatrnosti

20.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 20. prosince (ČTK) - Japonské akcie dnes mírně posílily, protože krátkodobí investoři skupovali zpět akcie prodávané v pondělí v reakci na zprávu o smrti severokorejského diktátora Kim Čong-Ila. Nálada na trhu však zůstává vzhledem k pokračování dluhové krize v eurozóně opatrná a s výraznějším vzestupem se nepočítá. Euro na devizovém trhu zůstalo poblíž svého minima za 11 měsíců.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 0,5 procenta na 8336,48 bodu a smazal část pondělního poklesu, v němž ztratilo 1,3 procenta. Širší index TOPIX posílil o 0,3 procenta.

V pondělí akcie v Asii zasáhly obavy z nejistoty v regionu po smrti Kim Čong-Ila, dnes se však nervozita na trhu zmírnila. Jihokorejská burza v Soulu po pondělní ztrátě o více než tři procenta dnes oživila o 0,9 procenta, což povzbudilo i investory v Tokiu.

Obavy z prohlubování dluhové krize v Evropě však na trhu přetrvávají, což bude brzdou dalšího růstu. "Pochybuji, že by obavy z dluhové krize v eurozóně zmizely. Investoři budou mít nadále pocit, že k nákupům akcií není důvod," řekl agentuře Reurers Hidejuki Išiguro z makléřské firmy Okasan Securities.

Euro zůstalo na asijském devizovém trhu k dolaru bez větší změny v blízkosti minima za 11 měsíců z minulého týdne. Evropskou měnu v pondělí večer oslabila pesimistická vyjádření šéfa Evropské centrální banky Maria Draghiho vůči vyhlídkám ekonomiky a trhu státních dluhopisů. Draghi rovněž v Evropském parlamentu opět zklamal ty, kdo chovali naděje na zachování či posílení programu nákupů dluhopisů. Dohoda ministrů financí eurozóny dodat Mezinárodnímu měnovému fondu v bilaterálních půjčkách 150 miliard eur na pomoc ohroženým zemím měnové unie euro nepodpořila.

Euro vůči dolaru ke konci tokijského obchodování bylo beze změny kolem 1,3000 USD, necelý cent od 11měsíčního minima z minulého týdne. Dolar vůči japonskému jenu zůstal na 77,98 JPY a jeho index vůči koši šesti měn po pondělním vzestupu nepatrně klesl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK