Koruna víceméně stagnuje k euru i dolaru

20.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. prosince (ČTK) - Česká měna si dnes dopoledne držela pozice vůči oběma hlavním světovým měnám. Podle údajů serveru Patria Online se v 10:30 k euru obchodovala proti pondělnímu závěru o haléř silnější na 25,35 Kč/EUR, k dolaru byla silnější o tři haléře na 19,45 Kč/USD.

Na region má dnes podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka mírně pozitivní vliv ranní růst kuru eura k dolaru, akcie jasné vodítko neposkytují.

"Koruna k euru včera (v pondělí) mírně ztratila a dnes se pohybuje na 25,35 Kč/EUR. Z domácích zpráv jsou tu nejasnosti ohledně zapojení do příspěvků MMF. České ministerstvo financí oficiálně sdělilo, že vláda dosud o penězích pro MMF nerozhodla. Navíc guvernér ČNB v dnešním tisku varuje před riziky - velkou expozicí vůči jednomu věřiteli, větší rizikovostí MMF - a vyjadřuje pochybnosti o dostatečnosti celého opatření. Pro obchodování s korunou však tyto zprávy nejsou příliš důležité," uvedl.

Hlavní událostí v regionu dnes podle něj bude jednání maďarské centrální banky o sazbách. Je očekáváno další zvýšení sazeb o 50 bodů.

Euro v pondělí v americkém obchodování oslabovalo, dnes zrána se ale vrací výš a obchoduje se na 1,3040 USD/EUR. "Z rozhovorů ministrů financí EU vyplynulo, že se celá unie neshodne na příspěvku MMF. Aktuální je tedy varianta omezená na eurozónu. Přestože jde o horší z možností, o překvapení se nejedná," podotkl Vlk.

Pro euro dnes vyšel dobře německý index podnikatelského klimatu Ifo, když v prosinci stoupl na 107,2 bodu, zatímco se čekal mírný pokles.

"Další na programu jsou údaje o nově rozestavěných domech v USA, které by ale měly trh ovlivnit minimálně. O trochu větším rizikovým faktorem je aukce španělských pokladničních poukázek. Současné podmínky na trhu jsou přitom relativně příznivé," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK