Pražská burza dopoledne v mírném zisku

20.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. prosince (ČTK) - Pražská burza zahájila dnešní obchodování mírným růstem, v 11:00 si hlavní index PX připisoval 0,34 procenta na 855,7 bodu. Při nízké, téměř sváteční aktivitě táhnou index PX vzhůru akcie Telefóniky, Erste Bank a ČEZ, které si připisují růst do jednoho procenta. Evropské trhy se při nízké aktivitě také pohybují v zelených číslech.

Nejziskovější byly dopoledne cenné papíry developera Orco, které posílily o téměř 4,5 procenta na 85,75 Kč. Podle makléře Patria Direct Pavola Mokoše jim pomohla zpráva o konverzi části dluhu Orco Germany na akcie.

Naopak největší ztrátu měly dopoledne akcie mediální skupiny CETV, které podle Mokoše reagovaly na prudký více než sedmiprocentní pokles na americkém trhu Nasdaq. Ten vyvolala zpráva o dalším prodeji akcií generálním ředitelem skupiny Adrianem Sarbu. Ten 16. prosince prodal 40.567 akcií CETV při ceně 6,89 USD. "Motivací transakce bylo pravděpodobně opět financování rumunských podnikatelských aktivit šéfa CETV," uvedl Mokoš.

Akcie CETV v Praze propadly až o 7,3 procenta na úroveň 121,5 Kč za akcii, což byla nejnižší úroveň od března. Později část ztrát umazaly a v 11:00 oslabovaly o 4,5 procenta ke 125 korunám.

Na pondělní propad v USA navazují také akcie KIT digital, které odepisují přes dvě procenta na 165 korun.

kri mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK