Brusel vyzval Maďarsko ke stažení zákona o centrální bance

20.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 20. prosince (ČTK) - Evropská komise vyzvala maďarskou vládu, aby stáhla z parlamentu kontroverzní návrh zákona o změnách v centrální bance. Podle komise může zákon narušit nezávislost banky, sdělil dnes agentuře Reuters mluvčí komise Olivier Bailly.

Agentura zaslala mluvčímu dotaz ohledně zpráv, podle nichž předseda komise José Barroso poslal o víkendu maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi dopis, kde jej požádal, aby návrh zákona stáhl. "Mohu potvrdit, že předseda Barroso poslal premiéru Orbánovi dopis, v němž formálním způsobem vyjádřil znepokojení komise ohledně tohoto návrhu zákona," odpověděl Bailly elektronickou poštou.

"Nezávislost centrálních bank je klíčovým prvkem finanční stability a neměla by se podkopávat. Evropská komise proto žádá maďarské státní orgány, aby tento návrh zákona nepřijímaly," dodal mluvčí komise.

Na konci minulého týdne zástupci EU a Mezinárodního měnového fondu (MMF) přerušili přípravná jednání o finanční podpoře Maďarsku. Mluvčí MMF poté uvedl, že fond přerušil jednání, protože vláda neprokázala ochotu odložit zákon, který by mohl omezit nezávislost maďarské centrální banky.

Vláda připravila zákon o změnách ve struktuře vedení centrální banky, které by vedly k oslabení moci jejího guvernéra Andráse Simora. Ten na to reagoval ostrým protiútokem, v němž jej podpořila Evropská centrální banka (ECB). Podle vládního návrhu by premiér do měnové rady Maďarské národní banky nominoval třetího viceguvernéra, rada by se rozšířila, a oslabila by se tím moc guvernéra, s nímž má vládnoucí strana Fidesz od svého loňského nástupu k moci tvrdé spory.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK