Náklady španělské vlády na krátkodobé půjčky prudce klesly

20.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 20. prosince (ČTK) - Španělská vláda na dnešní aukci prodala pokladniční poukázky za 5,6 miliardy eur (142,6 miliardy Kč). Objem prodeje byl díky silnému zájmu vyšší, než se předpokládalo, a úrokové sazby prudce klesly.

Vláda původně počítala s objemem prodeje od 3,5 od 4,5 miliardy eur, poptávka investorů však několikanásobně překonala nabídku. Úroková sazba u tříměsíčních poukázek klesla na 1,74 procenta z 5,1 procenta na předchozí srovnatelné aukci. U šestiměsíčních poukázek se úrok snížil na 2,44 procenta z 5,22 procenta, napsala agentura AP.

"Představuje to další působivou španělskou aukci a předčasný vánoční dárek pro tamní ministerstvo financí," řekl agentuře Reuters analytik Nicholas Spiro ze společnosti Spiro Sovereign Strategy. Upozornil však, že Španělsku stále hrozí další snižování úvěrových ratingů.

Španělsko již uskutečnilo rozsáhlé rozpočtové škrty, aby přesvědčilo investory do dluhopisů, že zůstane solventní navzdory chaosu na evropských finančních trzích. Dnešní úspěšná aukce přispěla k nárůstu kurzu eura vůči americkému dolaru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK