Japonská centrální banka zhoršila výhled ekonomiky

21.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. prosince (ČTK) - Japonská centrální banka podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu v pásmu nula až 0,1 procenta, kde ji drží už delší dobu. Zhoršila však výhled ekonomiky a příčinu vidí především ve zpomalení hospodářského růstu v zahraničí. Japonsko má třetí největší ekonomiku na světě, je ale závislé na exportu. Většina jej směřuje do USA, část do asijských zemí.

Za zhoršením výhledu hospodářského růstu je podle centrální banky i příliš silný kurz japonského jenu. Banka už proti němu intervenovala, kurz ale dokázala ovlivnit jen částečně. Banka upozornila na potenciální rizika v podobě evropské dluhové krize a slabého růstu v USA.

"Krize kolem státních dluhů v Evropě by mohla vést ke slabšímu růstu nejen evropské ekonomiky, ale také ekonomiky globální. Hlavně prostřednictvím dopadů na globální finanční trhy," uvedla centrální banka. Dílčí statistika mezitím ukázala, že objem exportu v listopadu klesl o 4,5 procenta, klesal přitom už i v říjnu.

Bankovní rada uvedla, že nálada v podnikatelském sektoru se obecně zhoršila. To minulý týden už naznačila i takzvaná zpráva tankan, kterou vydává právě centrální banka. Důvěra v největších průmyslových podnicích klesala prakticky celé minulé čtvrtletí. Firmy byly nuceny zápasit jak se silným kurzem jenu, tak s útlumem globální ekonomiky.

Centrální banka ale trvá na tom, že tamní ekonomika by se nakonec mohla vrátit k mírnému růstu. Prozatím se ale prý dá očekávat maximálně jen stagnace. Banka slíbila nechat úroky nízko tak dlouho, dokud nebude jasné, že odeznívá deflace.

Centrální banka pokračuje v nákupech finančních aktiv prostřednictvím fondu, který k tomuto účelu založila. Jeho velikost už několikrát zvýšila, aby mohla dát uvolňovat měnovou politiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK