Euro mírně kleslo kvůli obavám z dluhové krize

22.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. prosince (ČTK) - Euro dnes mírně oslabilo vůči dolaru kvůli rostoucím obavám investorů z toho, že dluhová krize v eurozóně v příštím roce nabere na intenzitě. Jednotná evropská měna klesla o 0,1 procenta na 1,3037 USD.

Analytici upozornili, že středeční tendr levných tříletých úvěrů od Evropské centrální banky (ECB) euro příliš nepodpořil. Přetrvávají totiž pochybnosti o tom, jakým způsobem komerční banky peníze půjčené od ECB použijí. Investory znepokojuje rovněž hrozba snižování ratingů členských zemí eurozóny, napsala agentura Reuters.

"Není žádným překvapením, že trh nadále čeká na politická rozhodnutí o budoucnosti eurozóny," uvedl analytik Michael Woolfolk ze společnosti BNY Mellon.

ECB poskytne v rámci svého tříletého úvěrového programu komerčním bankám půjčky v celkovém objemu 489,2 miliardy eur (asi 12,5 bilionu Kč). To je mnohem více, než se čekalo.

"V dlouhém období tato poskytnutá likvidita nevyřeší dluhovou krizi, nepomůže evropským zemi v jejich problémech se zvládáním veřejného dluhu," upozornil analytik Niels Christensen z firmy Nordea.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK