Portugalsko prodá podíl v EDP čínské firmě Three Gorges

22.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 22. prosince (ČTK) - Portugalsko prodá podíl v energetické společnosti Energias de Portugal (EDP) čínskému podniku Three Gorges. Ten za 21,35 procenta akcií zaplatí zhruba 2,7 miliardy eur (asi 69,2 miliardy Kč). Lisabon se podílu zbavuje v rámci privatizace státního majetku; výnos z prodeje má zemi pomoci získat peníze do rozpočtu. Portugalsko nyní čerpá mezinárodní finanční pomoc a zápasí s dopady dluhové krize.

Dohoda zahrnuje i čínské investice do širší ekonomiky, což je pro Portugalsko patrně nejlepší zpráva od letošního jara, kdy země požádala o půjčku ve výši 78 miliard eur (asi dva biliony Kč). Peníze Lisabon dostává od zahraničních věřitelů, což je Mezinárodní měnový fond spolu s ostatními zeměmi Evropské unie.

Státní holdingová společnost Parpublica uvedla, že cena, kterou za podíl v EDP společnost Three Gorges zaplatí, představuje prémii asi 53 procent k tržní ceně akcií.

Čínský energetický obr v soutěži o podíl v EDP zvítězil nad německou společností E.ON a brazilskou Electrobras. Číňané slíbili, že výrazně posílí financování portugalského podniku, umožní mu zaplatit dluhy a podpoří i jeho expanzivní plány v projektech obnovitelných zdrojů energie. EDP je největší podnikem v Portugalsku.

Agentura Reuters se odvolává na jednoho z činitelů portugalského ministerstva financí, který řekl, že celková investice Číňanů do EDP a portugalské ekonomiky mohla dosáhnout až osmi miliard eur (asi 205 miliard Kč). Tento odhad nicméně předpokládá, že se na financování budou podílet i čínské banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK