Pražská burza díky bankám opět posiluje

23.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. prosince (ČTK) - Pražská burza během dopolední poklidné předvánoční seance mírně posílila. Hlavní index PX přidal půl procenta na 896,1 bodu, podobně jako v předchozích dnech byly tahounem růstu bankovní tituly, především Erste Bank, vyplývá z výsledků burzy.

Akcie Erste Bank v Praze dopoledne získaly přes dvě procenta na 344,50 Kč. "Podporou je jim zpráva Maďarské centrální banky. Ztráty maďarského bankovního sektoru ze směny cizoměnových hypoték v rámci vládou prosazeného zákona dosáhnou zhruba 325 miliard forintů, odhadla tamní centrální banka. To je takřka polovina očekávaných nákladů oznámených ministrem hospodářství Gyorgym Matolcsym při podpisu smlouvy s bankami, kdy hovořil o nákladech 600 miliard HUF pro banky a 300 miliard HUF pro vládu," uvedl maléř Patria Direct Martin Oliva.

Bezmála o 1,5 procenta na 3256 Kč posílily také akcie Komerční banky, ziskové byly dopoledne i cenné papíry mediální CETV, sítě bazarů AAA Auto, těžební NWR a techologické KIT digital.

Oliva ale upozornil, že obchodování probíhá na svátečním objemu. "V podobném duchu probíhá obchodování i na dalších středoevropských trzích, když německý DAX aktuálně roste o 0,35 procenta, rakouský ATX je výše o 0,54 procenta, maďarský BUX připisuje 0,62 procenta a polský WIG získává 0,44 procenta," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK