Co týden dal?

07.11.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Jako každý týden, tak i tento Vám přinášíme souhrn všech nejzajímavějších událostí za poslední týden v našem státě, ve světě i na našem serveru. Schodek státního rozpočtu činí ke konci října 82,94 miliardy korun, kurz koruny vůči Euru v roce 2005, …

Posledních 7 dní ve světě

V pondělí stouply ceny ropy. Stalo se tak poté, co prezident OPEC Abdulláh al-Atijáh posílil svými výroky spekulace, že by kartel mohl ještě více omezit těžbu. Růst cen byl také ovlivněn zprávou, že klíčový severoirácký ropovod vedoucí do Turecka nebude tento týden uveden do provozu, jak se původně předpokládalo.

Statistický úřad Eurostat ve středu uvedl, že nezaměstnanost v eurozóně v září dosahovala 8,8 %, což bylo na stejné výši jako za posledních sedm měsíců. Jedná se o nejvyšší úroveň za více než 3,5 roku.

V Německu se chystá nová reforma. U této příležitosti nechal kancléř Gerhard Schröder tisknout šedesáti stránkovou brožuru "Agenda 2010", která lidem přiblíží tyto balíčky sociálních, pracovních a daňových reforem. Chtějí tak ukázat, že se nejedná pouze o bolestná opatření, ale že reforma posílí hospodářství.

Dle prognózy České národní banky se kurs koruny bude do konce roku 2004 pohybovat okolo současných hodnot a od roku 2005 bude mírně zpevňovat. V dnešní době se kurs koruny pohybuje okolo 32 Kč za Euro.

Posledních 7 dní u nás

V pondělí oznámilo Ministerstvo, že schodek státního rozpočtu na konci října činil 82,94 miliardy korun. Pro upřesnění - rozpočet pro letošní rok byl sestaven s deficitem ve výši 111,3 miliardy korun. Přesto dle odhadů Ministerstva financí by měl celoroční deficit státního rozpočtu dosáhnout 130 miliardy korun, pakliže vyšší než očekávané daňové příjmy nebudou stačit na nižší než plánovaný výběr pojistného na sociální zabezpečení a další faktory.

V úterý 4.11. oznámila Sazka, že plánuje emisi dluhopisů v maximální výši 190 miliónů Eur. Obligace jsou určeny k financování dostavby nové pražské sportovní haly, v níž se má příští rok konat hokejové mistrovství světa.

Ve čtvrtek vláda odstartovala druhý pokus o prodej rafinérsko-petrochemické skupiny Unipetrol. Prodej nastává ve chvíli, kdy holding oznámil zlepšení finančních výsledků za devět měsíců a příznivý výhled pro rafinérské a petrochemické podnikání v příštím roce. Privatizační cena je odhadována okolo 300 až 350 milionů Eur.

Evropská komise přijala hodnotící zprávy o vývoji v přípravách 10 zemí na členství v EU beze změn. V květnu příštího roku by tak mělo být patnáct států EU rozšířeno o Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko, Slovinsko, Estonsko, Lotyšsko, Litvu, Kypr a Maltu. Hodnotící zprava vytýkala  naší republice nedostatky v otázkách zemědělství, volného pohybu osob a silniční dopravy.

Posledních 7 dní na našem serveru

Tématem naší pravidelné rubriky Fintriky pro tento rýden bylo: "Nebojte se investice do podílových fondů.". Můžete se zde dozvědět, jaké jsou druhy fondů, kolik činí poplatky, jaké jsou strategie výběru fondů, jak a kde koupit či prodat a nakonec i výnosy fondů.

V desátém dílu seriálu o Daňovém plánování s názvem "Díl X.: Převod kumulovaných zisků zpět do Čech" se dozvíte tři základní způsoby, jak navrátit nakumulované prostředky zpět do České republiky.

V sekci leasing a splátky jsme pro Vás vytvořili novou kalkulačku. Tentokrát si s ní můžete vypočítat, kolik budete splácet, uzavřete-li smlouvu se splátkovou společností na tzv. "jedno procento".

V sekci Bankovnictvi jsme pro vás připravili zbrusu nový seznam kartových společností. Hledáte-li www stránky, telefon nebo adresu Diners Clubu, společnosti American Express, Visa či MasterCard, zde ji najdete.

Chcete změnit pojišťovnu na povinné ručení? Výpověď smlouvy u stávající pojišťovny musíte podat nejpozději 6 týdnů před koncem pojistného období. Pokud ještě nevíte, která pojišťovna je pro Vás ta nejlepší, navštivte naše stránky!

V sekci investice.finance.cz/komodity pro vás máme opět spoustu novinek! Tak především vám poradíme, kam investovat. Tentokrát je to komodita paládium. Začátkem měsíce je tu i nové analýza. Odborníci vidí v komoditách velký potenciál růstu, takže i komoditní index CRB bude podle nich růstový!

Anketa

Dnem 31.10.2003 přestaly platit desetníky a dvacetníky. Na začátku týdne jsme se Vás ptali, zda-li jste pocítili pohyb cen. Jak jste tedy odpovídali? 82% našich čtenářů si myslí, že vše zdražilo, 16% nezaznamenalo žádný pohyb cen a zbylé 2% z vás má zkušenosti takové, že obchodníci dále desetníky a dvacetníky přijímají.


Ano - vše zdražilo
Ne - obchodníci je stále přijímají
Nezaznamenal jsem pohyb cen

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU