Venezuela zaplatí Exxonu méně než třetinu přiznaného odškodného

02.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Caracas/New York 2. ledna (ČTK) - Venezuela zaplatí americkému energetickému koncernu Exxon Mobil odškodné 255 milionů dolarů (asi pět miliard Kč), ačkoliv podle výroku mezinárodní arbitráže má podnik nárok na 908 milionů dolarů (asi 17,9 miliardy Kč). Exxon Mobil se domáhal náhrady za majetek a investice, které mu vláda prezidenta Huga Cháveze v roce 2007 znárodnila.

Caracas uvedl, že od přiznané částky odečetl dluhy, která má Exxon vůči Venezuele. Latinskoamerický stát započítal například i hodnotu dluhopisů, které Exxon Mobil opětovně nabyl v jednom znárodněném projektu. Vyčíslenou částku prý Venezuela převede do 60 dnů.

Částka 255 milionů dolarů představuje pouze nepatrný zlomek z více než deseti miliard dolarů, které Exxon požadoval. Výsledek sporu bude pro Cháveze patrně znamenat velký úspěch a zřejmě také vylepší pozici dalších zemí, které těží ropu a které vedou s globálními těžebními koncerny spory o znárodnění těžebních projektů.

Chávezova vláda v roce 2007 znárodnila řadu projektů na těžbu ropy v deltě řeky Orinoko. Tato oblast patří k nejrozsáhlejším nalezištím ropy na světě, a je tedy velmi lukrativní. Na postup Venezuely si stěžovaly i některé další firmy, včetně například amerického koncernu ConocoPhillips. Část firem ale přistoupila na vyrovnání, které tehdy Venezuela navrhla, a sporům se tak vyhnuly.

Sporem, který s Venezuelou vede Exxon Mobil, se zabývala Mezinárodní obchodní komora (ICC) se sídlem v Paříži. Ta verdikt vynesla před několika dny, obsah svých nálezů ale nezveřejňuje. Ani tento verdikt proto není možné nezávisle posoudit a prozatím je nutné spoléhat se pouze na to, co o verdiktu sdělí sami účastníci sporu. Exxon uvedl, že nález, který má více než 400 stran, ještě nestihl celý prostudovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK