Euro posílilo díky příznivým ekonomickým údajům

03.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. ledna (ČTK) - Euro dnes výrazně posílilo vůči americkému dolaru díky příznivým ekonomickým údajům, které podpořily poptávku investorů po rizikovějších aktivech. Jednotná evropská měna však podle agentury Reuters v letošním roce pravděpodobně zůstane pod tlakem kvůli přetrvávajícím obavám z dluhové krize a pomalého hospodářského růstu v eurozóně.

Euro vůči dolaru stouplo o procento na 1,3059 USD. Vrátilo se tak nad psychologicky důležitou hranici 1,3 USD a vzdálilo se od 15měsíčního minima 1,2858 USD, na které se propadlo minulý týden. V celém loňském roce jednotná evropská měna klesla o tři procenta.

Poptávku po euru dnes podpořila zpráva o prosincovém poklesu sezonně upravené míry nezaměstnanosti v Německu na 6,8 procenta, tedy na nejnižší úroveň od sjednocení země v roce 1990. Náladu investorů příznivě ovlivnily také dobré hospodářské údaje z Číny.

"K dlouhodobějšímu oživení eura je zapotřebí udržitelné zlepšení základních faktorů v eurozóně," uvedl analytik Valentin Marinov ze společnosti Citigroup. "Obavy ohledně Španělska a Itálie přetrvávají a rizika související s Řeckem budou pravděpodobně nadále zastiňovat vyhlídky eura," dodal.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK