Asociace exportérů varuje před získáváním trhů za každou cenu

04.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladé Buky (Trutnovsko) 4. ledna (ČTK) - Asociace exportérů varuje české firmy před snahou proniknout v době zpomalení ekonomiky na nové zahraniční trhy za každou cenu. V letošním roce bude podle asociace důležité udržet získaná teritoria. Rok 2011 přitom asociace z pohledu exportu hodnotí jako velmi úspěšný, kdy by obchodní bilance ČR mohla skončit v rekordním přebytku kolem 200 miliard korun. ČTK o tom dnes informoval předseda asociace Jiří Grund.

Letos asociace očekává zhoršení podmínek pro export. Důležité proto podle Grunda bude udržet získané trhy, případně s rozvahou přemýšlet o staronových trzích, například v zemích Společenstva nezávislých států. "Každopádně je třeba zachovat chladnou hlavu a nesnažit se za každou cenu protlačit na další trhy. Nejisté výsledky a zbytečné investice do takových pokusů by mohly být pro řadu exportérů fatální," uvedl Grund.

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka lze přebytek obchodní bilance čekat i nadále, ale objem exportu bude v meziročním srovnání stagnovat nebo dokonce klesne. "Jedním z klíčových důvodů je právě svázanost českého vývozu s německým hospodářstvím, kde jsou evidentní známky výrazného zpomalení," uvedl Novák.

Podle dosud známých výsledků zahraničního obchodu za leden až říjen 2011 vzrostl vývoz meziročně o 14 procent a dovoz o 12,3 procenta. Obchodní bilance za toto období skončila aktivem 159,8 miliardy Kč, které tak meziročně bylo o 48,5 miliardy korun vyšší.

ry jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK