Akcie na pražské burze v novém roce poprvé klesly

04.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. ledna (ČTK) - Pražská burza v novém roce poprvé oslabila a její hlavní index PX odepsal 0,74 procenta na 927,4 bodu. Burzu dolů táhly především obě bankovní emise, když akcie rakouské Erste Bank spadly o výrazných 3,49 procenta. V červených číslech se obchodovaly také středoevropské a západoevropské trhy.

Pražská burza podle Pavola Mokoše z Patria Direct umazala část z týdenního zisku. Dodal, že zisky se vybíraly napříč celou Evropou, kde nejvíce ztrácely banky.

Špatná nálada v evropském bankovním sektoru dnes dolehla také na pražskou burzu, uvedl Josef Němý z Komerční banky. Největší ztráty postihly akcie Erste Bank, které ztratily 3,49 procenta na 353,70 koruny, a podle Mokoše tak zaznamenaly největší propad za poslední více než dva týdny. Cenné papíry Komerční banky uzavřely se ztrátou 1,48 procenta na 3384 korun.

Výrazně si pohoršily i akcie tabákové firmy Philip Morris, a to o 2,74 procenta na 12.119 korun. Titul, který byl v loňském roce nejúspěšnější emisí na pražské burze, tak oslabil již třetí den v řadě, upozornil Němý. Cenné papíry mediální společnosti CME spadly o 2,46 procenta na 134,60 koruny.

Dařilo se naopak akciím mobilního operátora Telefóniky, které zpevnily o 1,56 procenta na 391,50 koruny. Telefónica dnes oznámila, že založila dceřinou společnost, do které převedla své informační a asistenční služby.

V černých číslech obchodování zakončily také cenné papíry těžařské firmy NWR, přidaly 1,53 procenta na 142,95 koruny. Dnes nejvíce obchodované akcie energetické společnosti ČEZ rostly o 0,51 procenta na 805 korun. Mokoš upozornil, že titul se tak dostal na téměř pětiměsíční maximum.

Aktivita investorů dnes byla vyšší a v novém roce poprvé překročila miliardu korun. V systému pro nejvíce obchodované akcie SPAD se uskutečnily transakce za téměř 1,354 miliardy korun, z toho s akciemi ČEZ za více než 500 milionů Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK