Americké akcie klesají, srážejí je evropské banky

04.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. ledna (ČTK) - Americké akcie dnes nenavázaly na silné úterní oživení a v dopoledním obchodování mírně ztrácely. Investoři se opět zaměřili na dluhovou krizi v eurozóně a obávají se potíží evropských bank.

Dow Jonesův index v newyorské poledne (18:00 SEČ) oslaboval o 0,15 procenta a byl kolem 12.378 bodů. Širší index S&P 500 ztrácel 0,3 procenta a index technologického trhu Nasdaq klesl o 0,2 procenta na 2643 bodů. V úterý, první obchodovací den roku, kdy na trh tradičně přicházejí nové peníze, indexy posílily o zhruba 1,5 procenta.

Nejvíce ztrácely akcie finančního sektoru, jehož index klesl o zhruba jedno procento. Klesaly pod vlivem propadů evropských bank, u nichž panují obavy z toho, že kvůli špatné situaci na trhu nebudou schopny získat dostatek kapitálu, který potřebují ke splnění požadavků na kapitálovou přiměřenost. Napětí na úvěrovém trhu vyvolává také obavy z dalšího prohlubování krize státních dluhů v zemích eurozóny.

Dnešní údaje o téměř dvouprocentním listopadovém růstu průmyslových zakázek v USA potvrdily, že americká ekonomika je na dobré cestě k oživení. Zpráva však na vytažení trhu ze záporného pásma nestačila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK