Japonské akcie kvůli dluhové krizi klesly ze třítýdenního maxima

05.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. ledna (ČTK) - Japonské akcie dnes sestoupily ze středečního maxima za tři týdny. Investoři kvůli přetrvávajícím obavám z dluhové krize v eurozóně ztrácejí opět zájem o riziková aktiva a japonský trh je také pod tlakem silného kurzu jenu vůči všeobecně slabému euru.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 0,8 procenta na 8488,71 bodu, čímž ztratil dvě třetiny středečního přírůstku. Širší index Topix oslabil o 0,9 procenta.

Investoři v Tokiu se obávají, že propad eura k jenu nebude dočasný a bude záležet na vývoji v eurozóně. To představuje další problém pro japonské vývozce, kteří se loni museli vyrovnávat s růstem jenu na rekordní maxima k dolaru.

"Letos se tokijský trh zaměří na to, zda se vyřeší evropské problémy s dluhy a kdy tyto problémy začnou dopadat na Spojené státy. Žádná jiná témata kromě Evropy tento rok roli hrát nebudou," řekl agentuře Reuters analytik makléřské firmy Mizuho Securities Jutaka Miura.

Euro vůči jenu zůstávalo na asijském devizovém trhu těsně nad 11letým minimem. Trh bude dnes sledovat hlavně aukci francouzských státních dluhopisů v objemu až osmi miliard eur a nepříznivý výsledek posílí obavy z toho, že Paříž v brzké době ztratí prestižní rating AAA.

Euro k jenu bylo ke konci tokijského obchodování na 99,20 JPY, mírně pod středečním závěrem 99,30 a půl jenu nad pondělním minimem 98,71 JPY. K dolaru evropská měna klesla na 1,2927 USD ze středečních 1,2945 USD, mírně nad 15měsíčním minimem 1,2856 USD z minulého týdne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK