Prodej aut v USA loni vzrostl o deset procent

05.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 5. ledna (ČTK) - Prodej aut ve Spojených státech se loni zvýšil o deset procent na 12,8 milionu vozů. Většina automobilek však letos očekává zpomalení růstu prodeje, protože situace na trhu práce se zlepšuje pomalu a růst americké ekonomiky ohrožuje dluhová krize v Evropě.

Nejlépe si loni vedl americký Chrysler, ve kterém má kontrolu italský Fiat, a jihokorejská automobilka Hyundai spolu se svojí dceřinou firmou Kia. Prodej Chrysleru a jihokorejských automobilek se zvýšil o 26 procent. Zhruba o 26 procent stoupl v USA prodej i největší evropské skupiny Volkswagen. Naopak vysoké ztráty postihly japonské automobilky Toyota Motor a Honda Motor kvůli výpadkům po březnovém zemětřesení, jejichž prodej se snížil o sedm procent.

Prodej aut je relativně světlým bodem ekonomiky od léta, protože spotřebitelé jsou nuceni nahrazovat vozy starší deseti let. Prodej aut je také považován za jeden z významných indikátorů výdajů spotřebitelů.

Listopad a prosinec byly nejsilnějšími měsíci v loňském roce a analytici očekávají, že růst prodeje bude pokračovat i v letošním roce, i když podle většiny velkých automobilek tempo růstu zpomalí. Prodej se má zvýšit o pět až devět procent na 13,5 milionu až 14 milionů vozů. Zůstane tak stále vzdálen svému vrcholu z roku 2005, kdy se prodalo kolem 17 milionu vozů, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK