Japonský automobilový trh se loni propadl o 15 procent

05.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. ledna (ČTK) - Prodej automobilů v Japonsku v prosinci třetí měsíc za sebou výrazně rostl. Za celý loňský rok se však japonský trh kvůli výpadkům produkce v důsledku zemětřesení v Japonsku a záplav v Thajsku propadl o více než 15 procent, plyne z dnešních údajů Japonského sdružení automobilových prodejců.

V prosinci prodej standardních osobních aut vzrostl meziročně o 23,5 procenta na 221.960 vozů. Odbyt všech automobilů včetně kategorie minivozů se zvýšil o 21,3 procenta na 349.206 vozů.

Celkový prodej za rok 2001 klesl o 15,1 procenta na 4,210 milionu a včetně minivozů se propadl o 16,7 procenta. Prodeje silně klesaly od počátku roku a měsíční propady o více než 30 procent vykazovaly od březnového zemětřesní a ničivé přílivové vlny v průmyslové oblasti na sever od Tokia. Od října trh oživuje a roste meziročními tempy přes 20 procent.

Prodej osobních a lehkých užitkových automobilů na americkém trhu se loni podle středečních údajů zvýšil o deset procent na 12,8 milionu vozů. Nejhůře v USA dopadly japonské automobilky Toyota a Honda, které kvůli výpadkům produkce utrpěly celoroční pokles odbytu o sedm procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK