Fiat posílil svůj podíl v Chrysleru na 58,5 procenta

05.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 5. ledna (ČTK) - Italský výrobce aut Fiat posílil svůj podíl v americké automobilce Chrysler o pět procent na 58,5 procenta. Fiat se rovněž zavázal k výrobě vysoce úsporného vozu ve Spojených státech, což byla podmínka ke zvýšení podílu.

Chrysler byl nucen v roce 2009 požádat o bankrotovou ochranu a zachraňovala ho vláda. V červenci 2009 získal Fiat v Chrysleru výměnou za své manažerské znalosti a využití technologie 20 procent akcií a příslib, že při plnění stanovených podmínek může podíl v Chrysleru postupně zvyšovat. Loni v létě se stal Fiat většinovým majitelem, když dokončil převzetí podílů vlád Spojených států a Kanady.

Fiat získal nejnovější akcie od fondu penzijního a zdravotního pojištění odborové organizace United Auto Workers. Fond stále vlastní 41,5 procenta akcií americké automobilky. Chrysler rovněž plánuje primární nabídku akcií, která by se mohla uskutečnit ještě v letošním roce, a fond by tak mohl vyměnit své akcie za hotovost.

Chrysler a Fiat dnes formálně předložily americkému ministerstvu financí závazek, že budou od příštího roku vyrábět nový sedan Dodge Dart v továrně Chrysleru. Spotřeba vozu má být jeden galon benzinu na 40 milí, což je zhruba 5,9 litru na 100 kilometrů. Výroba vozu s touto spotřebou byla podmínkou, aby mohl Fiat získat dalších pět procent akcií. Model se má začít prodávat v první polovině příštího roku a představen bude příští týden na autosalonu v Detroitu, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK