Tržby Staré myslivecké vzrostly asi o 90 mil.korun na 290 milionů

05.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 5. ledna (ČTK) - Rekordně úspěšný rok v novodobé historii má za sebou tradiční likér Stará myslivecká. Tržby za nápoj vzrostly loni ústecké likérce Granette o 91 milionů korun na 293 milionů korun. Podíl vývozu činil 12 procent. ČTK to sdělil mluvčí společnosti Granette & Starorežná Distileries Petr Maxa.

V období celkového poklesu trhu lihovin považuje likérka výsledky za loňský rok podle Maxy za velký úspěch. V roce 2010 patřil Staré myslivecké, která je na trhu už 165 let, podíl v Česku v nápojích typu brandy 31 procent, loni se podíl zvýšil na 39 procent.

Poptávka po nápoji s myslivcem na etiketě v Česku se loni zvýšila o 20 procent. Společnost proto rozšířila v uplynulém roce kapacitu výroby o deset procent. Myslivecká se už nevyrábí jen v Ústí nad Labem, ale také v Prostějově. V roce 2011 ústecká společnost Granette fúzovala s prostějovskou Starorežnou. Část výroby se proto přesunula do Prostějova, a to kvůli nedostačující kapacitě závodu na severu Čech.

Hospodářské výsledky za loňský rok druhá největší likérka v Česku zatím nemá k dispozici. "V současnosti se sčítají čísla za jednotlivé produkty, ale vypadá to, že loňský rok byl celkově úspěšnější než rok 2010," uvedl Maxa. Podle něj o tom svědčí kromě růstu tržeb Staré myslivecké také rekordní prodej dalších nápojů, jako je vodka a vaječný likér.

Ústecká část společnosti vznikla na začátku roku 2008 odštěpením z někdejší nápojové firmy Drinks Union. Hlavními produkty jsou ochucené vodky či právě Stará myslivecká, která měla v 80. letech výsadní postavení na trhu díky nedostupnosti koňaků ze zahraničí.

Od roku 2006 stoupl likérce roční prodej alkoholu z šesti milionů litrů až na 7,3 milionu v roce 2009, po fúzi se dostal přes deset milionů litrů. Největším producentem lihovin v Česku je plzeňský Stock, který vyrábí přes 30 milionů litrů ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK