Koruna dopoledne dál oslabila k dolaru, vůči euru stagnovala

05.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. ledna (ČTK) - Koruna dopoledne stagnovala k euru a vůči dolaru dál oslabila. Kolem 10:30 si k dolaru proti středě pohoršila o pět haléřů na 20,11 Kč/USD. Vůči euru stála na 25,89 Kč/EUR, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance se nálada na finančních trzích nelepší a riziková aktiva jsou stále prodávána. Euro k dolaru se dál propadá, ztrácejí i akcie, a středoevropské měny tak zůstávají pod tlakem, míní Vlk.

Problémem v regionu podle něj zůstává Maďarsko. "Začínají se ale objevovat náznaky ústupků v zájmu dohody s Mezinárodním měnovým fondem a Evropskou unií o novém úvěru. Vláda už zdůraznila důležitost rychlé dohody a vyjádřila ochotu diskutovat o jakémkoli návrhu MMF a EU," uvedl Vlk. K větší vstřícnosti maďarské vládě jistě pomáhá i pohled na výnosy dluhopisů, které míří strmě vzhůru, dodal.

Euro vůči dolaru dopoledne oslabilo na 1,2873 USD/EUR. Zátěží jsou obavy z evropské dluhové krize. Podle Vlka se na scénu znovu vrací Řecko, neboť do konce ledna se má s mezinárodními institucemi dohodnout na novém záchranném plánu. "V zájmu získání úvěru už řecká vláda plánuje další úspory. Vedle toho přicházejí náznaky, že nedůvěra v bankovním sektoru eurozóny trvá, a rizikem jsou také aukce 'dlouhých' francouzských dluhopisů, které jsou dnes na programu," podotkl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK