Nová generace miniaut z TPCA přijde na trh v únoru a březnu

05.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. ledna (ČTK) - Zmodernizovaní konkurenti Škody Citigo z kolínské TPCA přijdou na trh v únoru a březnu. Trojice městských mini aut Peugeot 107, Citroën C1 a Toyota Aygo má téměř stejné rozměry jako předchozí generace, ale nižší emise i spotřebu. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů firem.

Přestože jsou všechny tři sesterské vozy z Kolína postavené na stejné platformě a mají stejný motor, vzhledově a interiérem se liší. Všechny mají novou přední masku a pozměněnou kapotu. Oblá světla předchozí generace doplnily LED diody pro denní svícení. Nově se v nabídce objevuje kožený volant s možností řazení pomocí páček nebo technologie bluetooth a zásuvka USB pro připojení telefonu nebo hudebního přehrávače.

"Jsme svědky rostoucích cen paliv a stále přísnějších předpisů na ochranu životního prostředí. Současný trend tzv. downsizingu napovídá, že vysoce konkurenční a stále více roztříštěná třída minivozů je jednou z mála oblastí automobilového trhu, která bude v příštích letech vykazovat růst," uvedl mluvčí Toyoty Tomáš Vaněk.

Použitý litrový benzinový tříválec o výkonu 68 koní vykazuje spotřebu 4,3 litru benzinu na 100 km a emise 99 g/km proti dosavadním 106 g/km. "Jde o první benzinový Citroën, který se dostal pod hranici 100 g/km," uvedla mluvčí zastoupení Citroënu Martina Bedrnová. Vozy budou podle ní k dostání od začátku ve tří i pětidvéřové verzi. Škoda nabídla Citigo loni na podzim jen se třemi dveřmi a pětidveřovou variantu přidá až letos.

Délka vozů se pohybuje od 3,43 metru u Toyoty a Peugeotu po 3,44 m u C1. Zavazadlový prostor pak nabízí v základu 139 litrů. Škoda Citigo konkuruje délkou 3,56 metru a objemem zavazadlového prostoru je 251 litrů.

"Podobně jako většina vozů v této kategorii, je i model 107 často druhým i třetím vozem v domácnosti. Od ostatních modelů v segmentu se ale liší cílovou skupinou zákazníků, kterou ve větší míře tvoří ženy a lidé žijící sami," doplnila mluvčí Peugeotu Radka Matthey. Peugeot proto podle ní chystá na začátek března speciální edici 107 pro ženy s motivem rozkvetlých třešňových květů a praktickými doplňky.

Nová 107 přijde na trh v únoru, Citroen se objeví u evropských prodejců na začátku března. Ceny firmy oznámí až těsně před zahájením prodeje. Předchozí generace se nyní prodává od 169.900 Kč.

Od roku 2005 prodal Peugeot 665.000 vozů 107, Citroën C1 si koupilo 620.000 zákazníků a Toyotu Aygo 580.000 zákazníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK