Meziroční inflace zůstala podle odhadů v prosinci na 2,5 procenta

05.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. ledna (ČTK) - Prosincová meziroční inflace zůstala v průměru na listopadových 2,5 procenta. Odhadují to analytici oslovení ČTK. Za růstem cen byly podle ekonomů stejně jako v předchozím měsíci potraviny. Dále zdražily například zemní plyn a jízdné na železnici. Za celý loňský rok odhadují analytici průměrnou inflaci 1,9 procenta. Údaje o inflaci zveřejní Český statistický úřad v pondělí 9. ledna.

"Spotřebitelské ceny v prosinci pravděpodobně opět vzrostly. Počítáme s průměrným meziměsíčním nárůstem cen o 0,5 procenta a setrváním meziročního tempa inflace na 2,5 procenta. V prosinci se pravděpodobně v cenách především potravin projevila příprava na vyšší DPH, navíc se opět zdražoval plyn a mírně rostly ceny u čerpacích stanic," uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Klíčovou roli v závěru roky sehrálo podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka výrazné zdražení plynu pro domácnosti. "K inflaci přispěly také stoupající ceny potravin, zejména mléčných výrobků," uvedl. Podle jeho odhadů spotřebitelské ceny v prosinci stouply o 0,6 procenta meziměsíčně a meziroční inflace se zvýšila na 2,6 procenta. To by byla podle Marka nejvyšší hodnota za poslední tří roky.

"Podobně jako v předchozích měsících stály i v prosinci za růstem cenové hladiny především potraviny. Částečně to bylo dáno promítáním vyšší DPH do cen. Kromě potravin zdražily zemní plyn, jízdné na železnici a poplatek za pobyt v nemocnici," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Te počítá s meziměsíčním růstem inflace o 0,4 procenta a zpomalením tempa meziroční inflace na 2,4 procenta. Pokles meziroční inflace očekávají analytici České spořitelny, a to na 2,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK