Euro se propadlo na nová minima vůči dolaru i jenu

05.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. ledna (ČTK) - Euro se dnes propadlo na 15měsíční minimum vůči americkému dolaru a 11leté minimum vůči japonskému jenu. Jednotnou evropskou měnu tlačí dolů přetrvávající obavy investorů ohledně dluhové krize v eurozóně.

Euro vůči dolaru kleslo až na 1,2801 USD, tedy na nejnižší úroveň od září 2010. Vůči jenu oslabilo na 98,56 JPY, nejníže od roku 2000, napsala agentura Reuters.

Francie v dnešní pozorně sledované aukci prodala dlouhodobé státní dluhopisy za téměř osm miliard eur. Poptávka investorů byla na solidní úrovni a úrok stoupl pouze mírně. Finanční trhy však podle analytiků pravděpodobně zůstanou napjaté před aukcemi italských a španělských dluhopisů, které se uskuteční příští týden.

Jednodenní vklady komerčních bank u Evropské centrální banky (ECB) se navíc podle dnešní zprávy vyšplhaly na rekordních 453 miliard eur. To ukazuje na přetrvávají napětí v evropském bankovním systému.

Analytici upozornili, že další známky slabosti bankovního sektoru by mohly pokles eura prohloubit. "Pokud se během příštích několika týdnů objeví spekulace o krachu nějaké italské nebo španělské banky, způsobí to výrazný pokles eura," uvedl analytik Adam Myers ze společnosti Crédit Agricole CIB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK