Monsanto rychle expanduje, čtvrtletní tržby vzrostly o třetinu

05.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


St. Louis (USA) 5. ledna (ČTK) - Americká biotechnologická společnost Monsanto v prvním čtvrtletí svého fiskálního roku zvýšila tržby o nezvykle vysokých 33 procent na 2,44 miliardy dolarů (asi 49,3 miliardy Kč). Za mimořádně silným růstem v jinak zpravidla nejslabším čtvrtletí roku stojí hlavně expanze v latinskoamerických zemích. Monsanto je největším světovým producentem geneticky modifikovaných osiv.

Čistý zisk za čtvrtletí, které skončilo v listopadu, stoupl na 126 milionů dolarů (asi 2,5 miliardy Kč). To je proti stejnému období předchozího roku nárůst na čtrnáctinásobek, respektive o 1300 procent. Zisk na akcii vzrostl na 23 z předchozích dvou centů. Analytici na Wall Street v průměru počítali se ziskem 16 centů na akcii a tržbami 2,05 miliardy USD.

Management rovněž informoval o 14 oblastech, v nichž firma učinila významný pokrok ve výzkumu a vývoji nových platforem. Týká se to kukuřice, sóje, bavlny, pšenice a řepky.

Akcie Monsanta na nečekaně silný růst zisku a tržeb reagovaly zpevněním asi o šest procent na téměř 77 dolarů. Dostaly se tak těsně pod roční maximum. Zbytek trhu přitom oslaboval, Dow Jonesův index přechodně ztrácel více než 100 bodů, než ztráty omezil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK