Maďarský premiér jedná s ministry a šéfem centrální banky

06.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 6. ledna (ČTK) - Maďarský premiér Viktor Orbán dnes narychlo svolal schůzku s ekonomickými ministry a guvernérem centrální banky Andrásem Simorem. Podrobnosti zatím nejsou známy, podle agentury MTI ale schůzka začala hned ráno. Předpokládá se, že po jednání bude svolána tisková konference.

MTI uvedla, že na schůzce je mimo jiné i ministr národního rozvoje Tamás Fellegi, který je zodpovědný za plánování rozhovorů s Mezinárodním měnovým fondem (MMF). S premiérem jedná rovněž jeho státní tajemník Mihály Varga, a také ministr hospodářství György Matolcsy.

Maďarsko se nyní potýká s vážnými ekonomickými problémy, kurz forintu se vůči hlavním světovým měnám v posledních dnech vytrvale propadá a vůči euru spadl na historické minimum kolem 320 HUF/EUR. Země se snaží obnovit jednání s MMF o záložním úvěru,

Minulý týden Maďaři schválili změnu ústavy a několik významných zákonů, mimo jiné také o centrální bance. Budapešť se kvůli tomu dostala do sporu s Evropskou unií i MMF, jehož delegace jednání v Maďarsku před koncem roku nečekaně ukončila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK