Přebytek zahraničního obchodu v listopadu stoupl na 18,4 mld. Kč

06.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. ledna (ČTK) - Zahraniční obchod skončil v listopadu přebytkem 18,4 miliardy korun, který byl meziročně o 8,5 miliardy korun vyšší. Obrat zahraničního obchodu vzrostl na 511,6 miliardy korun a dosáhl nejvyšší měsíční hodnoty od vzniku České republiky. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Podle předběžných údajů přeshraniční statistiky se v listopadu meziročně v běžných cenách zvýšil vývoz o 9,6 procenta a dovoz o 6,3 procenta.

Po sezonním očištění se vývoz v listopadu meziměsíčně zvýšil o 0,6 procenta a dovoz o 2,7 procenta. Trend vývoje podle statistiků ukazuje na růst vývozu o 1,1 procenta a dovozu o 0,9 procenta.

Vlivem oslabení koruny vůči oběma hlavním měnám rostl zahraniční obchod pomaleji při přepočtu na eura (vývoz o 6,1 procenta a dovoz o 2,9 procenta) a dolary (vývoz o 5,2 procenta a dovoz o 2,1 procenta) než obchod vyjádřený v českých korunách.

Ve srovnání s listopadem 2010 se přebytek zvýšil u strojů a dopravních prostředků, polotovarů a materiálů a průmyslového spotřebního zboží, snížil se naopak u surovin. Deficit se prohloubil v obchodě s minerálními palivy a chemickými výrobky. Schodek se naopak snížil u potravin a živých zvířat, a to o 1,3 miliardy Kč. Schodek obchodu s nápoji a tabákem zůstal na úrovni listopadu 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK