Koruna dopoledne zpevnila vůči euru i dolaru o devět haléřů

06.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. ledna (ČTK) - Česká měna dopoledne posilovala vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:45 k euru proti čtvrtku posílila o devět haléřů na 25,76 Kč/EUR. Vůči dolaru si polepšila také o devět haléřů na 20,12 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka středoevropské měny dopoledne lehce posilovaly, když reagovaly na pozitivní vývoj ve světě. Příznivým faktorem je rovněž naděje, že Maďarsko ustoupí od kontroverzních zákonů, aby získalo další mezinárodní pomoc.

Vlk doplnil, že dnes vyšla dobrá data z českého a maďarského průmyslu a i ta mírně přispívají k posílení měn. Český statistický úřad oznámil, že průmyslová výroba v ČR v listopadu zrychlila růst na 5,4 procenta. Stavebnictví v listopadu zpomalilo pokles na 2,3 procenta a přebytek zahraničního obchodu v listopadu stoupl na 18,4 miliardy korun.

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance bude koruna dnešní data ignorovat. "Půjde jen o to, jaká bude nálada v eurozóně. Svou roli sehraje i to, zda bude trh věřit, že Maďarsko najde někoho, kdo mu finančně pomůže," míní Pikora.

Euro proti čtvrtku nepatrně posílilo a kolem 10:45 se obchodovalo na 1,2803 USD/EUR. Vlk upozornil na to, že v USA dnes vyjde klíčový údaj o zaměstnanosti a podle dosavadních indikací by mělo jít o velmi dobré číslo. Pokud budou čísla opravdu dobrá, mohou se objevit spekulace o přísnější politice americké centrální banky (Fed), což by euru mohlo zavřít cestu ke korekci ztrát z předchozích dní, dodal analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK