Pražská burza po úvodním růstu mírně klesla, hlavně kvůli ČEZ

06.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. ledna (ČTK) - Pražská burza po úvodním růstu mírně klesla. Hlavní index PX si v 11:00 pohoršil, zejména kvůli poklesu akcií elektrárenské firmy ČEZ. Daří se naopak především akcím Erste Group bank a nejvíce stouply cenné papíry developera Orco. Vyplývá to z průběžných výsledků burzy.

Akcie ČEZ ztratily 0,49 procenta na 774,70 koruny. Server Patria.cz uvedl s odvoláním na agenturu Bloomberg, že ČEZ letos zřejmě oddělí obnovitelné zdroje do samostatné společnosti a minoritní podíl nabídne investorům. Chce získat zdroje na expanzi v Polsku, Rumunsku a Německu.

Propadu indexu naopak brání především růst akcií Erste Bank. Titul posílil o 2,02 procenta na 333,50 koruny, a koriguje tak čtvrteční silný propad o 7,58 procenta. Pavel Šlechta z Fio banky upozornil, že analytici UBS zvýšili doporučení pro akcie Erste Bank na "kupovat" z předchozího "neutrální" a cílovou cenu ponechali na 18 EUR (zhruba 465 Kč).

Druhému bankovnímu titulu, Komerční bance, se po ranním růstu dařit přestalo, když její akcie oslabily o 0,21 procenta na 3312 korun.

Nejvíce zatím stouply cenné papíry Orka, a to o 5,18 procenta na 89,40 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK