Analytici: Listopadový průmysl předčil veškerá očekávání

06.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. ledna (ČTK) - Výsledek listopadové průmyslové výroby sice překonal i ta nejoptimističtější očekávání, ale nelze jej přeceňovat, shodli se analytici oslovení ČTK. Jde podle nich o kompenzaci předchozího slabého čísla a jednorázové zlepšení díky dokončení řady zakázek. Pro první měsíce roku 2012 jsou spíše pesimisty. Průmyslová výroba se zvýšila o 2,7 procenta ve srovnání s říjnem, respektive o 5,4 procenta meziročně.

"Výsledky průmyslu po delší době překvapily v pozitivním směru, a to dokonce tak, že dynamika produkce předčila veškeré odhady," uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Čísla ale nelze přeceňovat. Značným dílem k němu totiž z důležitých zpracovatelských odvětví přispěly opět pouze výroba aut, a strojírenství, kde ovšem sehrálo roli jednorázové dokončení většího množství zakázek, dodal.

"Listopadové výsledky průmyslové výroby nepotvrdily očekávaný pokles průmyslové výroby, ale překvapivě se vrátily ke své letní dynamice růstu. Výsledky nicméně potvrzují slabost domácí poptávky, která brzdí daleko rychleji než poptávka ze zahraničí,“ řekl ředitel odboru ekonomických analýz ministerstva průmyslu a obchodu Jaroslav Vomastek.

Motorem českého průmyslu zůstávají podle analytika Patria Finance Davida Marka automobilky. Jejich produkce se v listopadu meziročně zvýšila o 17,7 procenta. Zdárně jim sekundují výrobci platů a gumárny, jejichž produkce vzrostla o 10,7 procenta. Pokles naopak hlásí výroba počítačů a elektroniky (minus 21,8 procenta), těžba uhlí (minus 14,6 procenta), chemický průmysl (minus 4,6 procenta) a několik dalších odvětví.

Dnešní statistika signalizuje, že příchod recese nebude tak razantní, jak se původně zdálo, upozornil analytik Next Finance Vladimír Pikora. Dobrou zprávou je podle něj to, že tržby rostou rychleji než výroba. Sklady se tedy neplní. Nicméně pohled na geografické rozložení poptávky je několikátý měsíc v řadě alarmující. Zahraniční tržby rostou o 15,7 procenta a domácí klesají o 0,7 procenta. "Zjednodušeně řečeno, doma poptávka není a v zahraničí kvůli problémům Evropy ubude," podotkl.

Vyhlídky na první polovinu letošního roku proto optimistické nejsou. "Po celou první polovinu roku očekáváme meziroční poklesy průmyslové výroby dosahující až o tři procenta, do černých čísel by se pak průmysl měl vrátit až v závěru letošního roku. Za loňský rok odhadujeme, že si průmysl polepšil o zhruba sedm procent, pro letošní rok se však obáváme poklesu o 1,2 procenta," upozornil analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Na přelomu roku by vzhledem k vývoji zakázek v listopadu v průmyslové exportní produkci k výraznému zbrzdění dojít nemělo, ale zpomalení vývoje eurozóny se do výsledků postupně promítne, míní analytik Svazu průmyslu a dopravy Bohuslav Čížek. Pesimističtější alternativou stále podle něj do určité míry zůstává i případné zhoršení evropské dluhové krize. "Řada podnikatelů zůstává i nadále ostražitých a snaží se o aktualizace svých střednědobých strategií," poznamenal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK