Průmyslové zakázky v Německu v listopadu klesly o 4,8 pct

06.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 6. ledna (ČTK) - Zakázky německých průmyslových podniků v listopadu ve srovnání s předchozím měsícem výrazně klesly o 4,8 procenta po růstu o pět procent v říjnu. Důvodem byl hlavně propad poptávky ze zahraničí. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo hospodářství.

Ministerstvo současně revidovalo směrem dolů údaj za říjen z původních 5,2 procenta. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru snížení zakázek o 1,7 procenta. Výsledky zaostaly i za jejich nejhoršími odhady, které počítaly se snížením jen o tři procenta. Nejoptimističtější prognóza uváděla růst o 2,2 procenta.

Zakázky ze zahraničí klesly o 7,8 procenta, z toho ze zemí eurozóny o 4,1 procenta. Domácí zakázky se snížily o 1,1 procenta.

Nejvýraznější propad zaznamenaly zakázky na investiční zboží, jako jsou výrobní stroje, a to o 6,5 procenta. Zakázky na spotřební zboží se snížily o dvě procenta.

Zpráva je další známkou možného zpomalení německé ekonomiky. Německá ekonomika od konce finanční krize silně rostla, nyní ale ztrácí dech. Mezi analytiky rostou obavy, jak dlouho si může ekonomika tažená převážně vývozem udržet expanzi vzhledem k očekávánu zpomalení globálního ekonomického růstu.

Přední německý ekonomický institut DIW tento týden snížil odhad růstu německé ekonomiky pro letošní rok. Hrubý domácí produkt se má zvýšit o 0,6 procenta, doposud DIW očekával růst kolem jednoho procenta. Institut současně varoval, že ekonomika by se na jaře mohla krátce propadnout do recese, kolem poloviny roku však opět oživí.

Průmyslové zakázky jsou zaznamenány ve stejném měsíci, kdy jsou objednány. Jejich skutečná výroba je však rozložena během celého roku, a toto číslo je tak náchylnější k výkyvům než údaje o průmyslové výrobě. Ty budou zveřejněny v pondělí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK