Co týden dal?

14.11.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


I tento týden máme pro vás připraven souhrn  důležitých informací. Co se za poslední týden událo ve světě, u nás doma a na našem serveru?

Posledních 7 dní ve světě

Lichtenštejnsko, Norsko a Island podepsali ve Vaduzu dohodu o rozšíření Evropského hospodářského prostoru (EHP). Skončí tak skoro měsíční zdržování, které způsobilo Lichtenštejnsko snahou prosadit své zájmy vůči České republice a Slovensku. Ministři zahraničí tří zemí EHP podepsali stejný text, jaký svými podpisy stvrdili 13. a 14. října ministři zahraničí 24 členských a vstupujících států EU.

Spojeným státům hrozí od prosince miliardové sankce. Pokud Washington nezruší ochranná cla na dovoz oceli, Evropská unie uvalí na americké zboží tarify ve výši 2,2 miliardy eur. Světová obchodní organizace s konečnou platností rozhodla, že americká cla na ocel, jsou nezákonná.

Italská průmyslová výroba se v září meziměsíčně snížila o 0,7 procenta po 0,1procentním růstu v srpnu, oznámil v úterý statistický úřad Istat. Meziročně se snížila o 1,7 procenta, zatímco v srpnu posílila o revidovaných 2,1 procenta.
Německé spotřebitelské ceny v říjnu meziměsíčně stagnovaly, zatímco meziroční inflace dosáhla 1,2 procenta, nejvyšší úrovně od března, uvedl to v úterý Spolkový statistický úřad.
Francouzská průmyslová výroba v září meziměsíčně stoupla o 0,4 procenta po srpnovém poklesu o revidovaných 0,6 procenta, uvedl ve středu statistický úřad INSEE.

Podle průzkumu agentury Reuters 36 oslovených analytiků v průměru předpovědělo, že Česko vstoupí do eurozóny o rok později než Polsko, Maďarsko a Slovensko a to v roce 2010.

Spojené státy plánují, že možná ukončí kontrolu nad Irákem do prezidentských voleb v roce 2004. Toto rozhodnutí, pokud se uskuteční, představuje největší posun v americké politické strategii vůči Iráku. Podle ní chce Washington předat Iráčanům co nejvíce zodpovědnosti v politické oblasti v co nejrychlejším možném termínu.

Posledních 7 dní u nás

Míra registrované nezaměstnanosti koncem října klesla na 9,9 procenta z 10,1 procenta před měsícem podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). MPSV uvedlo, že během října úřady práce nově zaevidovaly 52.978 osob, zatímco evidenci ukončilo 60.030 uchazečů, z toho nové zaměstnání získalo 43.138 osob. Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla v říjnu v okresech Most a Karviná, nejnižší v okresech Praha-západ a Praha-východ.

Český statistický úřad  v pondělí uvedl, že index spotřebitelských cen  vlivem zdražení potravin stoupl v říjnu meziměsíčně o 0,1 procenta po poklesu o 0,5 procenta v září. Meziročně se ceny v obchodech zvýšily o 0,4 procenta po stagnaci v předchozím měsíci. Říjnový vzestup byl ovlivněn hlavně růstem cen potravin.
V úterý ČSÚ uvedl, že produkce v průmyslu v září stoupla o 5,2 procenta po zvýšení o 8,0 procenta v srpnu.

Podle údajů ČNB schodek na běžném účtu platební bilance v září klesl na 7,4 miliardy korun ze srpnových 13,23 miliardy.

Antimonopolní úřad ve středu oznámil, že udělil Českému Telecomu pokutu 6,5 milionu korun za porušení pravidel hospodářské soutěže při prodeji předplacených telefonních karet, když nutil společnosti Česká pošta a Student Agency prodávat předplacené karty X za stanovenou cenu.

Ve středu vláda schválila balík čtyř zákonů o kapitálovém trhu, které otevírají prostor pro rizikové investiční fondy a harmonizují vypořádání obchodů s pravidly Evropské unie. Nová úprava zákona o kolektivním investování má umožnit drobným investorům ukládat peníze do nemovitostních, zajišťovacích a dalších rizikových fondů, a v období rekordně nízkých úrokových sazeb tak nabídnout alternativu k bankám a dluhovým instrumentům
Vláda ve středu rozhodla, že stát převezme část dluhu rafinérsko-petrochemické skupiny Unipetrol  a prodá jej spolu se 63 procenty akcií v rámci probíhající privatizace.
Vláda rozhodla, že Fond národního majetku zanikne na konci roku 2005. Fond letos končil vykonávání všech agend, které mohl postrádat, a propustil téměř třetinu zaměstnanců. Ministerstvo financí očekává ukončení činnosti fondu se schodkem. Deficit by mohl v letech 2005 až 2006 činit 0,4 procenta HDP, tedy přes 10 miliard korun.

Sociálnědemokratický poslanec Josef Hojdar informoval poslanecký klub ČSSD, že policie našla v pondělí v jeho autě odposlech. Poslanci usnesením požádali o prošetření kauzy předsedu vlády, ministra vnitra, spravedlnosti a obrany.

Posledních 7 dní na našem serveru

Tématem naší pravidelné rubriky Fintriky v tomtu týden bylo: "Vše o povinném ručení". Výpověď smlouvy při změně pojišťovny je třeba učinti nejpozději 6 týdnů před koncem pojistného období. Pokud ještě nemáte pojišťovnu vybránu, určitě Vám pomohou články tohto týdne.

V jedenáctém dílu seriálu o Daňovém plánování v sekci DANĚ s názvem "Díl XI.: Americké LLC společnosti jsou stále populárnější" Vám povíme o možnostech daňového plánování z pohledu americké LLC společnosti. Seriál na Vás čeká zde.

Také seriál o pojištění v tomto týdnu pokračoval dalším dílem, ve kterém jsme se po povinném ručení tentokrát věnovali havarijnímu pojištění.

Chcete motivovat své zaměstnance? Zkuste to třeba s penzijním připojištěním. Pokud se zaměstnavatel rozhodne svým zaměstnancům přispívat na penzi, místo aby jim přidal na mzdě, nejen že ušetří na mzdových nákladech, ale dokonce získá více i sám zaměstnanec. V sekci Penze  jsme Vás pro připravili nové informace Pro zaměstnavatele, které Vás s výhodami přispívání na penzi podrobněji seznámí.

Chcete vědět více o daních? Právě pro Vás jsme v sekci Daně připravili zbrusu novou abecedu! Čeká na vás definice daně, všechny druhy daní  v ČR, kdo je platí, co to jsou daňové kvóty, vše o daňové harmonizaci, DPH apod.

Tento týden jsme pro Vás připravili také dva nové Rádce. V sekci Bankovnictví s názvem: Co dělat, když chci reklamovat transakci v bance? a v sekci Pojištění se ještě podíváme na povinné ručení v Rádci  Co dělat, když chci povinné ručení u konkurence?

Na stránkách www.finance.cz/dane-a-mzda/kalkulacky-a-aplikace/nemovitost se v našich článcích, zaměřených na vše co se týká bydlení, právě věnujeme tomu podle čeho a jak vybírat keramické obklady a dlažby.

 Anketa

Již v létě poslanci schválili balíček tzv. reformních zákonů. Nyní se těmito zákony na své schůzi věnuje Senát. Zatím většinu zákonů Senát schválil a pokud je ještě podepíše prezident, mohou začít platit. V naší poslední anketě jsme se Vás ptali, jaký očekáváte vliv na vaši peněžeku po zavedení zákonů do praxe. Budeme na tom lépe nebo hůře?

Téměř polovina (43%)  očekává negativní dopad zákonů do jejich peněženky. Asi třetina hlasujících nedokáže odhadnout jak zákony ovlivní jejich finance. Naproti tomu pouze 11% si myslí, že by nové zákony neměli výrazně snížit jejich finance.

Pozitivní - budu mít více peněz
Negativní - ubude mi peněz
Nebudou mít vliv
Nevím

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU