ČSÚ:Dovozní ceny v listopadu stouply o 7,6 pct, vývozní o 5,8 pct

16.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Ceny zahraničního obchodu loni v listopadu opět meziročně rostly, u dováženého zboží to bylo o 7,6 procenta a u vyváženého o 5,8 procenta. V porovnání s říjnem dovozní ceny stouply o 1,8 procenta a vývozní o dvě procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

V meziročním srovnání se na vývoji dovozních cen podepsalo hlavně zdražení minerálních paliv o 33,9 procenta. Stouply ale i ceny chemikálií o 7,1 procenta, polotovarů o 5,3 procenta, průmyslového spotřebního zboží o 3,9 procenta a strojů a dopravních prostředků o 1,3 procenta. Zlevnění statistici nezaznamenali v žádné z významných skupin.

Rovněž vývozní ceny rostly ve všech významných skupinách. Největší vliv na jejich vývoj mělo zdražení polotovarů o 9,1 procenta. Cena minerálních paliv byla vyšší o 15,2 procenta, chemikálií o devět procent, průmyslového spotřebního zboží o 5,8 procenta a strojů a dopravních prostředků o 2,8 procenta.

Směnné relace, tedy vztah mezi změnami cen vývozu k cenám dovozu, se v listopadu meziročně zvýšily na 98,3 procenta a meziměsíčně na 100,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK