Harmonizovaná inflace na Slovensku v prosinci zvolnila na 4,6 pct

16.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 16. ledna (ČTK) - Meziroční míra inflace měřená podle pravidel Evropské unie v prosinci na Slovensku zpomalila na 4,6 procenta. V listopadu ceny rostly o 4,8 procenta, což bylo nejvíce od léta roku 2006. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil statistický úřad. Vývoj jsou v souladu s odhady analytiků.

Harmonizovaná inflace v posledním měsíci loňska ubrala z tempa zhruba v polovině sledovaných kategorií včetně dopravy, kde ceny v listopadu poskočily kvůli zdražení jízdného na železnici. Zvolnil také nárůst cen potravin a nealkoholických nápojů. Naopak, dražší byl v prosinci například alkohol a tabákové výrobky.

Zpomalení meziroční míry inflace na Slovensku potvrdila už dřívější čísla, podle kterých ceny zboží a služeb počítané na základě národní metodiky v prosinci stouply o 4,4 procenta v porovnání s růstem o 4,6 procenta v listopadu. Analytici i ministerstvo financí předpokládají, že letos bude inflace nižší.

Inflace vykazovaná podle pravidel EU slouží pro lepší srovnání vývoje cen v jednotlivých zemích unie. Rozdíly v hodnotách inflace sestavené na základě národní a harmonizované metodiky jsou způsobeny odlišným složením spotřebitelských košů. Inflace podle metodiky EU nezahrnuje takzvané imputované nájemné, které obsahuje i platby majitelů nemovitostí do fondů oprav.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK