Politici vyzývají Evropu k dalším opatřením proti krizi

16.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 16. ledna (ČTK) - Přední světoví politici a ekonomové vyzývají Evropu k novým opatřením na vyřešení prohlubující se dluhové krize po pátečním snížení ratingu devíti zemí eurozóny. Zástupce Mezinárodního měnového fondu varuje před kolapsem důvěry. Podle britského ministra financí George Osborna je však větším problémem Řecko a hrozba nedokončení dohody o restrukturalizaci dluhu než horší rating.

"Bez akce bude Evropa vtažena do sestupné spirály kolapsu důvěry, stagnace růstu a menšího počtu pracovních míst," řekl první náměstek výkonné ředitelky MMF David Lipton na Asijském finančním fóru. Ale "s rozhodnými opatřeními v Evropě a globální podporou Evropy, je možné odvrátit novou fázi krize," dodal.

Lipton vyzval země s nízkou inflací, aby zastavily zpřísňování měnové politiky a podpořily tak globální ekonomický růst. Vůči dalšímu zhoršení evropské krize podle něj nebude imunní žádná země ani region.

Osborne za větší nebezpečí považuje, pokud by Řecko nedokončilo dohodu o restrukturalizaci dluhu. Jednání se soukromými investory o výměně dluhopisů byla v pátek přerušena a mají znovu začít ve středu. Pokud se nepodaří najít řešení, hrozí Řecku v březnu bankrot. Dohoda s investory je důležitou součást druhého balíku pomoci pro Řecko, pokud nebude dohoda, Řecko pomoc nedostane.

Osborne pak na fóru tleskal pokroku eurozóny, i když uvedl, že je potřeba podniknout další akce. "Eurozóna učinila v posledních měsících pokrok, zvláště v poskytování likvidity bankám od ECB," uvedl Osborne. "Ale samozřejmě je tam toho více co dělat, což eurozóna sama uznává."

Rychlé akce v eurozóně považuje za důležité také šéf banky HSBC Douglas Flint. Akce by měly hlavně ujistit trh, že existuje mechanismus, který bude schopen prosadit a vštípit zemím fiskální disciplínu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK