Koruna se stabilizovala, proti pátku nepatrně posiluje

16.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Kurz koruny se dnes dopoledne stabilizoval. K euru byla česká měna proti pátečnímu závěru v 10:45 silnější o tři haléře na 25,60 Kč/EUR, vůči dolaru získala dva haléře na 20,22 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online. Koruna reaguje výlučně na vývoj ve světě po páteční zprávě o snížení ratingu devíti zemí eurozóny.

Páteční zpráva o snížení ratingu zemí evropské měnové unie přechodně srazila nejen euro, ale i středoevropské měny. Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka však přečkaly pátek relativně v klidu a dnes ráno mají tendenci mírně posilovat. "Lehkou motivaci k posilování poskytuje eurodolar, zatímco na hlavních akciových trzích je vývoj smíšený. Data z regionu do obchodování nezasahují," uvedl Vlk. Statistická data o cenách výrobců za prosinec korunu těžko ovlivní, dodal.

Také společná evropská měna se k dolaru stabilizovala a snaží se své předchozí ztráty mírně korigovat, když se podle Vlka k dolaru obchoduje na 1,2680 USD/EUR. "Spekulace o snížení ratingů v eurozóně v pátek stáhly euro dolů, eurodolar klesl asi o dva centy. Potvrzení spekulací už velkou reakci nevyvolalo a ani začátkem dalšího týdne nesledujeme pokračování výprodejů eura a obecněji rizikových aktiv," poznamenal.

Ve světě dnes na programu žádná důležitá data nejsou. Vlk tak předpokládá, že se budou rozebírat důsledky pátečního oznámení o snížení ratingu devíti zemí eurozóny, včetně Francie. Agentura Standard & Poor's v pátek snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti devíti zemí eurozóny o jeden až dva stupně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK