Pražská burza přidává 0,4 procenta hlavně díky bankám

16.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Pražská burza zahájila nový týden mírným růstem. Hlavní index PX si před 11:30 polepšil o 0,36 procenta na 893,8 bodu. Zásluhu na tom měly hlavně obě banky a ČEZ, vyplývá z průběžných výsledků burzy. Páteční snížení ratingu devíti zemí eurozóny včetně Francie agenturou Standard & Poor's tak akcie v Praze negativně nezasáhlo.

Akcie Erste Bank začaly nový týden proti pátku silnější o 1,60 procenta na 337,30 korunách, akcie nejobchodovanější Komerční banky si polepšily o 1,95 procenta na 3288 korun. Dařilo si i akciím ČEZ, vzrostly o 1,14 procenta na 763,60 Kč.

Naopak nejztrátovější byly před polednem akcie telekomunikačního operátora Telefónica a pojišťovací skupiny VIG, ztrácely shodně kolem 1,3 procenta.

Evropské akciové trhy vstoupily do nového týdne v záporných hodnotách, ale před polednem se směr vývoje podle makléře Patria Direct Jakuba Lukáše otočil a téměř všechny hlavní indexy vykazují růst nebo jsou na závěrečných pátečních hodnotách. "Po pátečním propadu, který vyvolaly spekulace o možném snížení ratingu některých zemí eurozóny, které se později potvrdily, tak dnes investoři netrpělivě vyčkávají, jak dopadne aukce pokladničních poukázek ve Francii," uvedl.

Nejlépe si podle něj vedou v úvodu obchodování automobilky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK