Řecký premiér věří ve včasnou dohodu s věřiteli

16.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 16. ledna (ČTK) - Řecký premiér Lukas Papadimos je přesvědčen, že zemi se podaří včas uzavřít dohodu o restrukturalizaci dluhu se soukromými věřiteli. V poslední době se zvyšují obavy, že Aténám se nepodaří dohodu, bez které zemi hrozí bankrot, dokončit.

Dohoda se soukromými investory o výměně části dluhopisů je důležitá pro získání druhého balíku pomoci od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Bez této pomoci zemi hrozí koncem března bankrot. Jednání byla v pátek nečekaně přerušena, obnovena mají být tento týden ve středu.

"Je tu jen malá přestávka v jednáních. Jsem přesvědčen, že budou pokračovat a dosáhneme vzájemně přijatelné dohody včas," řekl Papadimos v rozhovoru pro CNBC.

Agentura Reuters s odvoláním na zdroje z vlády uvedla, že šéf dluhové agentury Petros Chrisodulu a hlavní ekonomický poradce George Zanias dnes míří do Washingtonu kvůli jednání s MMF o plánu na výměnu dluhopisů. Další detaily však neposkytl.

Inspektoři EU, MMF a Evropské centrální banky mají v úterý zavítat do Atén kvůli jednání o druhém balíku pomoci v objemu 130 miliard eur (3,3 bilionu Kč). Již však varovali, že před schválením uvolnění peněz z pomoci musí být uzavřena dohoda s věřiteli. Papadimos dodal, že jednání o těchto dvou procesech musí být dokončena v příštích dvou až třech týdnech.

Podle dohody z loňského března vlády eurozóny poskytnou Řecku druhý balík finanční pomoci, když banky a další soukromí investoři dobrovolně přistoupí k prominutí poloviny řeckého dluhu, který mají v držení. Dohoda má být dobrovolná, takže investoři nezískají vyplaceno pojistné, které si koupili proti řeckému bankrotu. Cílem dohody je snížit zadlužení země do roku 2020 na 120 procent hrubého domácího produktu ze současných 160 procent.

Charles Dallara z Ústavu pro mezinárodní finance (IIF), který vede jednání za soukromé věřitele, řekl listu Financial Times, že aby bylo možné dokončit dohodu v březnu, musí být její základy dokončené ještě tento týden. Koncem března musí Řecko splatit dluh za více než 14 miliard eur a na jeho splacení bude potřebovat peníze ze záchranného balíku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK