Veletrhy Brno byly loni ve ztrátě, na letošní rok plánují zisk

16.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 16. ledna (ČTK) - Jednička českého výstavnictví společnost Veletrhy Brno hospodařila loni opět se ztrátou. Její přesnou výši neuvedla. Je téměř poloviční oproti plánové ztrátě 75 milionů korun. ČTK to řekl generální ředitel společnosti Jiří Kuliš. Letos chce být firma v zisku, ve ztrátě je od roku 2009.

"Ztráta bude téměř poloviční, výsledek je lepší než jsme plánovali. Podařily se některé věci, které jsme nepředpokládali," uvedl Kuliš. Podle něj nejde o změnu trendu ve veletržním sektoru, ale o finanční operace, jejichž podstatu blíže neupřesnil.

Veletrhy Brno snížily ztrátu oproti plánům už za rok 2010. Původně počítaly s tím, že prodělají až 120 milionů, nakonec prodělaly před zdaněním 82,5 milionu korun. Rok 2010 byl pro firmu jeden z nejobtížnějších. V jejím podnikání se plně projevily důsledky celosvětové hospodářské recese a úspory firem v marketingu.

Tento trend se projevuje i na některých akcích, které firma pořádala loni. Veletrhy například zrušily výstavu pohřebnictví Venia, protože o ni nebyl zájem. Kdysi velmi oblíbený veletrh informačních technologií Invex skončil už v roce 2008. Následovalo jej odborné Invex Forum, které loni z kalendáře veletržních akcí také vypadlo. Předloni Veletrhy zrušily výstavu spotřební techniky Digitex a fotografické techniky Interkamera.

Některé jiné tradiční výstavní akce změnily svou podobu. Příkladem je vinařský Vinex, který byl loni pouze degustační akcí. Návštěvnost naopak loni vzrostla u největší veletržní události sezony, kterou je každoročně Mezinárodní strojírenský veletrh. V roce 2011 byl veletrh vyprodán, přijelo na něj kolem 1600 firem, což je o deset procent meziročně více.

Veletrhy Brno hledají za zrušené projekty náhradu. Na letošní rok připravily několik nových akcí. Dvě se budou týkat finančních služeb, další povodní. První z nich se uskuteční na jaře. V březnu se na brněnské výstaviště sjedou zájemci o franšízy. Dalším novým projektem bude veletrh Moje peníze. Lidé mají prostřednictvím této akce získat lepší přehled například v nabídce bankovních ústavů. Akce má poskytnout lidem prostor v orientaci v oblasti osobních investic a dalších finančních služeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK