Francie prodala další pokladniční poukázky, nižší rating neškodí

16.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 16. ledna (ČTK) - Francie dnes bez problémů prodala pokladniční poukázky za 8,6 miliardy eur (asi 220 miliard Kč), což je víc, než měla v plánu. Za nové půjčky platí dokonce i nepatrně nižší úrok, než platila po minulé srovnatelné aukci. Páteční snížení ratingu Francie tak na poptávku nemělo prakticky žádný vliv.

Agentura pro správu dluhu Agence France Trésor (AFT) prodala papíry se splatností 12 týdnů a v objemu 4,5 miliardy eur. Průměrný výnos, tedy úrok, který musí Francie investorům platit, klesl na 0,165 z předchozích 0,166 procenta. Poptávka přitom skoro dvojnásobně překročila nabízený objem.

Francouzi prodali i pokladniční poukázky se splatností 25 týdnů a v objemu 2,2 miliardy eur. Jejich výnos klesl na 0,281 z předchozích 0,286 procenta. Takzvaný poměr bid-to-cover, který vyjadřuje zájem investorů, se vyšplhal na 2,05. To znamená, že poptávka byla o více než 100 procent vyšší než nabídka.

Prodaly se také papíry se splatností 51 týdnů v objemu 1,9 miliardy eur. Jejich výnos klesl na 0,406 z předchozích 0,454 procenta. I zde poptávka o více než 100 procent převýšila nabídku.

Dnešní aukce francouzských pokladničních poukázek byla první od snížení ratingu Francie. Agentura Standard & Poor's v pátek hromadně snížila rating devíti zemí eurozóny, Francie a Rakousko přitom ztratily nejvyšší možný rating na stupni AAA. Snížení ratingu se očekávalo, protože agentura na ně upozornila už v prosinci.

Finanční trhy na zprávu o snížení ratingu Francie a dalších zemí eurozóny reagovaly chladně, hlavní akciové indexy po nepatrném zakolísání obnovily růst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK