Schůzka mezi Sarkozym, Merkelovou a Montim se odkládá na únor

16.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 16. ledna (ČTK) - Plánovaná schůzka mezi francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, německou kancléřkou Angelou Merkelovou a italským premiérem Mariem Montim se odkládá na únor. Sarkozy dnes řekl, že je třeba nejprve vyčkat na výsledek schůzky činitelů Evropské unie, která bude koncem ledna. Schůzka tří klíčových představitelů EU se měla původně konat už tento pátek v Římě.

"Pan Monti, paní Merkelová a já jsme se rozhodli, že plánovanou schůzku odložíme na únor," řekl Sarkozy novinářům v Madridu. Francouzský prezident je na návštěvě Španělska, kde jednal s premiérem Marianem Rajoyem a dalšími představiteli.

Sarkozy se také poprvé vyjádřil k pátečnímu snížení ratingu Francie, k němuž sáhla mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P). Sarkozy ale význam snížení ratingu bagatelizoval.

Sarkozymu hodně nahrál fakt, že finanční trhy ztrátu nejvyššího ratingu Francie také vesměs ignorovaly. Francie dnes navíc bez problémů prodala krátkodobé pokladniční poukázky v objemu 8,6 miliardy eur (asi 220 miliard Kč), což je mnohem víc, než předpokládala. Nepatrně se přitom snížil rovněž úrok, který musí Francie platit.

Další plus pro Sarkozyho byla dnešní zpráva konkurenční agentury Moody's Investors Service, která rating Francie potvrdila na nejvyšším možném stupni Aaa. Sarkozy přesto řekl, že ratingové agentury mu nebudou diktovat, jak má dělat politiku, a vyzval ke klidu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK