Japonské akcie díky statistice z Číny, rostly, euro posílilo

17.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. ledna (ČTK) - Japonské akcie dnes posílily a uzavřely nad svým průměrem za posledních 25 dní. Náladu na trhu podpořila statistika z Číny, která byla lepší, než se čekalo, a relativně dobrá poptávka po francouzských dluhopisech při pondělní aukci, která byla první po snížení ratingu země a dalších osmi členů eurozóny. Index Nikkei stoupl o 1,1 procenta na 8466,40 bodu.

Dařilo se hlavně stavebním a strojírenských firmám, protože investoři doufají, že tyto sektory budou nadále těžit z růstu výdajů na obnovu po loňském zemětřesení. Akcie firmy Panasonic však klesly o 0,8 procenta na nejnižší hodnotu od roku 1984, protože banka Citigroup snížila cílovou cenu akcií výrobce spotřební elektroniky.

Čínská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí vzrostla o 8,9 procenta. Růst byl sice nejnižší za dva a půl roku, ale o něco lepší než 8,7 procenta očekávaných analytiky v anketě agentury Reuters.

Francie v pondělí bez problémů prodala pokladniční poukázky za 8,6 miliardy eur (asi 220 miliard Kč), což bylo víc, než měla v plánu. Za nové půjčky navzdory pátečnímu snížení ratingu zaplatila nepatrně nižší úrok, než platila po minulé srovnatelné aukci.

Euro v Asii oživovalo díky růstu zájmu o rizikovější investice po čínské statistice. Trhy téměř nereagovaly na rozhodnutí agentury Standard & Poor's snížit rating záchranného fondu eurozóny EFSF o jeden stupeň. V závěru obchodování euro vůči dolaru stouplo o 0,5 procenta na 1,2729 USD. K jenu vzrostlo o 0,4 procenta na 97,62 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,1 procenta na 76,68 JPY.

Trhy podle analytiků budou nyní sledovat další jednání Řecka se soukromými majiteli dluhopisů země o restrukturalizaci dluhu. Jednání byla přerušena na konci minulého týdne, očekává se však, že budou obnovena ve středu. Pokud se nepodaří Řecku dohodu uzavřít, bude země zřejmě nucena v březnu vyhlásit bankrot, protože nebude mít 14,5 miliardy eur na splátku dluhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK