Krajský soud v Brně zamítl návrh na pozastavení tendru ČEZ

17.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 17. ledna (ČTK) - Krajský soud v Brně zamítl návrh společnosti Aon Central and Eastern Europe na pozastavení tendru ČEZ na výběr makléře pojištění dostavby Temelína. Firma už dříve neuspěla u antimonopolního úřadu. Následně podala žalobu k soudu a chtěla, aby soud předtím, než rozhodne, vydal předběžné opatření. Soud to ale zamítl, zjistila ČTK z webových stránek ÚOHS.

Aon Central and Eastern Europe ve svém návrhu uvedla, že pokud nastane plnění smlouvy, může firmě vzniknout újma. ČEZ naopak v řízení před soudem uvedl, že Aon Central and Eastern Europe ani ČEZ nekontaktoval a nepodal nabídku, přestože k tomu měl možnost.

Soud nabídku na předběžné opatření zamítl. Mimo jiné uvedl, že předběžné opatření vydává pouze ve výjimečných případech. Pokud by jej vydal v tomto případě, musel by tak činit v obdobných situacích vždy.

ČEZ ve výběrovém řízení vybral konsorcium vedené britskou společností Willis a brněnskou Renomia. Smlouvu podepsal v loni v listopadu. O zakázku, jejíž cenu společnost nezveřejnila, se ucházelo pět firem. Podle rozhodnutí ÚOHS stanovil ČEZ předpokládanou hodnotu zakázky na 5,5 milionu korun.

Podle dřívějších informací médií si zahraniční pojišťovny stěžovaly na to, že české firmy při najímání makléřů používají trik - počítají s tím, že makléři dostanou odměnu nebo její část až od pojišťovny, kterou pro svého klienta vyberou.

Podle americké makléřské společnosti AON právě takový trik umožnil společnosti ČEZ vyhlásit podlimitní veřejnou zakázku a vybírat pouze z pěti oslovených uchazečů. Provize pro makléře by se podle AON měla pohybovat kolem 160 milionů korun, strop pro podlimitní veřejné zakázky ale činí deset milionů.

ČEZ obvinění striktně odmítal. Porušení zákona nenašel ani ÚOHS. "V šetřeném případě zadavatel označil cenu za služby uvedenou v nabídce jako maximální celkovou, a tudíž si uchazeči museli být vědomi skutečnosti, že se v případě jimi nabízených částek jedná o konečnou a maximální částku, která jim za poskytnuté služby může být vyplacena a že nebude možno získat provizi od pojišťovny," uvedl v loňském rozhodnutí předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Energetická společnost původně oslovila americké firmy AON a Marsh, britské společnosti Jardin Lloyd Thompson a Willis i tuzemskou Renomii. ČEZ by měl na rady makléře získat jistotu, že investice do dostavby ve výši několik stovek miliard bude bezpečná. V tendru zvítězilo konsorcium Willis Limited a Renomia.

Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025. O dostavbu Temelína se uchází americká společnost Westinghouse, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium firem Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress. Uchazeči by měli příští rok podat nabídky a v roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK