Řecko a Španělsko prodaly dluhopisy za nižší úrok

17.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény/Madrid 17. ledna (ČTK) - Řecko a Španělsko dnes prodaly v aukci krátkodobé státní dluhopisy za nižší úrok. V případě Španělska se úrok snížil proti předchozí aukci až o polovinu. Prodej byl prvním testem zájmu investorů o dluhopisy Španělska po pátečním zhoršení ratingu agenturou Standard & Poor's.

Řecko prodalo na trhu krátkodobé státní dluhopisy se splatností tři měsíce za 1,625 miliardy eur (41,6 miliardy Kč). Poměr nabídky k poptávce, indikátor zájmu investorů o dluhopisy, činil 2,90 a nepatrně se tak snížil z 2,91 v předchozí aukci. Úrok pak klesl na 4,64 procenta ze 4,68 procenta v prosinci.

Řecko nyní spoléhá na finance ze záchranného úvěru. Vzhledem k vysoké ceně úvěrů není schopno prodávat dlouhodobý dluh na finančních trzích a na trhu tak prodává pouze krátkodobé pokladniční poukázky. Nejnovější prodej přichází v době, kdy Řecko jedná o důležité dohodě o výměně dluhopisů se soukromými investory. Restrukturalizace dluhu je důležitou součástí druhého záchranného balíku pomoci.

Španělsko úspěšně prodalo dluhopisy se splatností 12 a 18 měsíců za 4,9 miliardy eur (125,5 miliardy Kč). Poptávka v případě obou typů dluhopisů převýšila nabídku téměř trojnásobně. U 12měsíčních dluhopisů, kterých země prodala za 3,01 miliardy eur, úrok klesl na 2,05 procenta z 4,05 procenta v prosinci. U 18měsíčních dluhopisů se snížil na 2,39 procenta z 4,23 procenta.

Agentura Standard & Poor's snížila v pátek hodnocení úvěrové spolehlivosti devíti zemí eurozóny. V případě Španělska rating klesl o dva stupně na A, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK