Ukrajina podle premiéra omezí dodávky plynu z Ruska

17.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 17. ledna (ČTK) - Ukrajina bude odebírat méně ruského plynu, než bylo dohodnuto ve smlouvě z roku 2009. Řekl to dnes ukrajinský premiér Mykola Azarov. Podle Ruska však Kyjev musí nakoupit sjednané množství.

Ukrajina tvrdí, že cena plynu stanovená nynější smlouvou je přemrštěná a nepoctivá. "Jasně jsme jim (Rusku) řekli, že nekoupíme toto velké množství plynu, které je stanoveno v této zotročující smlouvě," uvedl Azarov.

Ukrajinská vláda již dříve uvedla, že by chtěla letos snížit dodávky plynu z Ruska na 27 miliard metrů krychlových z loňských 40 miliard. Ruský plynárenský gigant Gazprom však tvrdí, že takovéto snížení odběru podle smlouvy není možné a že Ukrajina letos musí koupit 52 miliard metrů krychlových ruského plynu.

Cena ruského plynu pro Ukrajinu v současnosti činí 416 dolarů za 1000 metrů krychlových. Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč ale minulý měsíc uvedl, že považuje za nejvyšší přijatelnou cenu 250 dolarů za 1000 metrů krychlových.

Rusko podmiňuje změnu současné smlouvy tím, že získá podíl v ukrajinských plynovodech, které přepravují ruský plyn do Evropy a které Kyjev považuje za strategický majetek. Ukrajinský ministr energetiky a uhelného průmyslu Jurij Bojko je nyní v Moskvě, aby obnovil jednání o změně smlouvy, napsala agentura Reuters.

Neshody Moskvy a Kyjeva ohledně cen plynu zastavily na začátku roku 2009 cestu ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy a zkomplikovaly zásobování hlavně balkánských zemí, ale třeba i Slovenska. Předtím se ze stejného důvodu zastavily dodávky také na počátku roku 2006.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Společnost je klíčovým exportérem plynu do Evropy, kde její dodávky pokrývají zhruba čtvrtinu celkové spotřeby. Gazprom si již loni zajistil plnou kontrolu nad sítí plynovodů na území Běloruska, přes které rovněž dodává plyn do Evropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK