EFSF prodal šestiměsíční dluhopisy za 1,5 miliardy eur

17.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 17. ledna (ČTK) - Záchranný fond eurozóny EFSF dnes prodal šestiměsíční dluhopisy za 1,501 miliardy eur (28,5 miliardy Kč) s průměrným úrokem 0,2664 procenta. Zájem převýšil nabídku více než trojnásobně. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na údaje německé centrální banky Bundesbank, jejíž systém se používá pro organizování prodeje.

Prodej dluhopisů přichází den poté, co agentura Standard & Poor's snížila nejvyšší rating EFSF o jeden stupeň na AA+. V pátek agentura zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti devíti zemím eurozóny, včetně Francie a Rakouska, které měly rovněž nejvyšší známku.

Minulý měsíc fond prodal tříměsíční dluhopisy za 1,97 miliardy eur. Také v tomto případě byla poptávka vysoká, poměr poptávky k nabídce činil 3,2. Finanční ředitel EFSF Christophe Frankel dodal, že fond nyní plánuje pravidelné aukce tří-, šesti- a dvanáctiměsíčních dluhopisů.

Japonsko oznámilo, že koupilo v aukci dluhopisy za 120 milionů eur, což je zhruba osm procent prodaných dluhopisů. Japonsko je velkým kupujícím dluhopisů fondu a ministr financí dnes uvedl, že i přes snížení ratingu zůstává EFSF pro zemí atraktivní investicí. Fond od svého založení v květnu 2010 vydal obligace za 22,5 miliardy eur, Japonsko nakoupilo dluhopisy za 3,655 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK